Uddamålsförlust mot Molde

• 5 sep 2017

Det blev återvändande Mark Dempsey och hans Molde som drog det längsta strået i årets Stadionmatch där de spelskickliga norrmännen vann med 1-0 över ett DIF som inte fick igång spelet.

Den årliga Stadionmatchen fick i år en mer sensommar/höstaktig inramning när norska Molde, anförda av välbekante Mark Dempsey, gästade den klassiska Olympiaborgen. För Djurgårdens del fanns en del skavanker i truppen samt några spelare på landslagsuppdrag vilket gjorde att det var en decimerad trupp som fanns till hands med ett antal inlånade spelare från DIF U19 och samarbetsklubbar.

Även Molde saknade några spelare men hade ändå gott om kvicka fötter i laget där gästerna inledde bäst och hotade med bland annat en farlig frispark från Petter Strand samt ett lurigt skott från Vegard Forren.

För Djurgårdens del var det många felpass och ingen riktigt synk i speluppbyggnaden och det bjöds inte på någon riktig målchans under den första halvtimmen. Riktigt farligt blev det dock när Othman El Kabirs inspel från höger styrdes i ribban av en Molde-försvarare och en ny ramträff kom direkt på den efterföljande hörnan när Magnus Eriksson nickade Kim Källströms serve i överliggaren.

Djurgården fick upp ångan under en period och spelade med bättre självförtroende men Molde fortsatte att hugga farligt framåt och Elliot Käck hann med en viktigt avgörande rensning innan domaren blåste av för halvtidspaus.

I andra halvleken var Molde ruggigt nära ett ledningsmål omgående men i anfallet efter var nyss inbytte Tino Kadewere väldigt nära att spräcka dödläget när han snirklade sig igenom Molde-försvaret, dock utan att få till avslutet som gick långt över målramen.

Djurgården hade dock fortsatt svårt att etablera ett offensivt spel mot ett aggressivt och försvarsskickligt Molde och en hyfsad frispark från Kevin Walker var bästa läget som erbjöds.

Det var chansfattigt och inte alltför händelserikt men med timmen spelad blev det i alla fall lite extra jubel på läktaren när det var dags för DIF-debut för unge gästspelaren Edward Chilufya. Den zambiske landslagsmannen hade dock, precis som övriga blåränder, svårt att ta sig fram offensivt. Moldes Fredrik Brustad var desto närmare när han sköt i burgaveln i 64:e minuten.

Inbytte backtalangen Wilhelm Loeper bjöd sedan på lite underhållning med en imponerande soloraid och var ytterst nära att nå fram sista passningen till en fristående Haruna Garba. Men Molde var dock det  vassare laget för kvällen och i 78:e minuten kom ett inte helt ologiskt ledningsmål för norrmännen när Fredrik Brustad löpte sig fri i djupled och satte bollen bakom Tommi Vaiho.

Djurgården försökte sig på en forcering under de sista tio minuterna där de 2273 på läktarna ville se Vaiho i motståndarnas straffområde på de hörnor som jobbades fram. Men Vaiho höll sig kvar på egen planhalva likväl som ställningen i matchen som också höll sig oförändrad även om Garba hade en hyfsad chans mot slutet där skottet dessvärre gick utanför.

Förvisso en förlust men ändå en skön kväll på Stockholms Stadion med nostalgiramsor från klacken och fotboll på klassisk mark. Nu närmast väntar uppladdning inför den allsvenska fortsättningen borta mot IFK Göteborg den 11 september.

5 september, tisdag 19:00Stockholms Stadion