Kryss i derbyt efter Jonas Olssons nickmål

• 24 sep 2017

Djurgården och Hammarby fick med sig en poäng vardera från säsongens sista derby på Tele2 Arena. 1-1 slutade drabbningen sedan två långhåriga mittbackar i vardera laget nickat in varsitt hörnmål.  Jonas Olsson kvitterade för Djurgården i den andra halvleken.

Full fart framåt. Ja, så kan matchens inledning summeras. Matchen öppnades i ett väldigt högt tempo och två långa lag öppnade upp för en kavalkad av målchanser. Målvakterna Andreas Isaksson och Johan Wiland höll matchen mållös.

Den sistnämnde hade mest att göra under den första halvan av halvleken. I den åttonde minuten var han snabbt nere på marken när Otman El Kabir sköt lågt på volley. Två minuter senare var El Kabir nära igen. Den här gången stängde Wiland igen vid främre stolpen.

Djurgården startade med en extrem offensiv och Hammarby trycktes tillbaka när Djurgården gång på gång vann tillbaka bollen och startade nya anfall. Många bra lägen avslutades tyvärr med avslut utanför. Ett mönster som återkom senare i matchen. Men innan vi kommer dit i rapporten bytte matchen skepnad totalt under den första halvlekens andra halva. Hammarby jobbade sig in matchen när högeryttern Jiloan Hamad tog mer plats centralt i banan.

Hemmalaget tappade tråden helt under den sista kvarten och Andreas Isaksson fick verkligen bekänna färg. Hammarby utnyttjade ytor centralt och kom till många avslut. I slutet av halvleken orkade Djurgården inte stå emot längre. Hammarby mittback Björn Paulsen nådde högst på en högerhörna och skallade in gästernas ledningsmål.

Efter att 24 174 åskådare hade fått bevittna en målchanskavalkad utan dess like i den första halvleken mojnade matchen under den andra halvan. Djurgården var det lag som i jakt på ett kvitteringsmål tog tag i taktpinnen men spelet fördes i ett beskedliga tempo än under matchens första 45 minuter.

Åtta minuter in i den andra halvleken fick Djurgården en högerhörna. Bollen på samma plats som vid Hammarbys ledningsmål. Den här gången var det Djurgården långhårige mittback som nådde högst – eller lägst rättare sagt.  Jonas Olsson plöjde sig fram genom straffområdet och lyckades nicka in en låg boll upp i nättaket. Hörnan slogs av Kim Källström.

Efter målet var matchbilden fortsatt densamma. Djurgården förde spelet och Djurgården sköt utanför. Både Otman El Kabir och Magnus Eriksson skruvade ett antal avslut utanför ramen i jakt på att sätta bollen i det bortre krysset. Hammarbys offensiv bestod mest av bollar mot den ständigt löpande Pa Dibba.

I matchens slutskede hade Hammarby sin bästa målchans i den andra halvleken. Fem minuter återstod av ordinarie matchtid när Björn Paulsen nådde högst på en hörna igen. Från många vinklar såg bollen ut att gå i mål men den här gången smet bollen strax utanför Andreas Isakssons stolpe. I den tredje stopptidsminuten hade Djurgården sitt gyllene läge att avgöra matchen. Gustav Engvall nådde högst på ett inlägg men precis som alldeles för många andra avslut i den andra halvleken gick bollen utanför. Men fler mål blev det inte i detta händelserika derby.

Det oavgjorda resultatet innebär att Djurgården nu har sju raka matcher utan förlust. Resultatet innebär också att Djurgården har två raka derbyn med poäng. 1-1 innebär också att 2011 är det årtal då Djurgården senast vann ett derby. Vi nämner det här och nu och fokuserar sedan på de sista fem matcherna av Allsvenskan. Spel i Europa hägrar 2018 och då kommer även nästa möjlighet att spela hem tre poäng i ett derby.

24 september, söndag 15:00Tele2 Arena