Delad pott mot Häcken

• 9 apr 2015

Nyasha Mushekwi gjorde sitt första mål i DIF-tröjan men än en gång grusades segerdrömmarna mot Häcken av Rene Makondele vars nick såg till att det blev 1-1 på Gamla Ullevi.

Det blev några omstuvningar i startelvan inför årets första bortamatch där Sebastian Andersson och Nyasha Mushekwi gick in som nytt anfallspar samtidigt som Tim Björkström klev in som högerback med Kerim Mrabti framför sig i skadade Haris Radetinac frånvaro.

Så mycket framåt gav dock inte den nyinsatta anfallsduon i en första halvlek som var synnerligen chansfattig. Den disciplinerade DIF-defensiven var dock glädjande där Häckens välkända passningstrianglar mellan mittfält och anfall inte gav någon utdelning alls.

En gång hettade det emellertid till när Martin Ericsson fångade upp ett inspel från Simon Gustavsson och fick stå och måtta fri i boxen i 31:a minuten. Skottet gick lyckligtvis över och mycket mer hade inte Häcken framåt förutom en chans där Emil Bergström agerade räddande ängel med en uppoffrande brytning när Simon Gustavsson var på väg igenom mot ett friläge.

För Djurgårdens del blev det ett par bra sekvenser framåt med visst tryck, men några riktigt heta målchanser uppstod inte. Även om det var glädjande att se Kerim Mrabti som löpte frenetiskt och bidrog med mycket kreativitet på mittfältet. Kerim hade också ett riktigt tungt distansskott i slutet av halvleken som dessvärre gick rakt på Peter Abrahamsson i Häcken-målet.

Mållöst i halvtid och Emil Bergström hade blandade intryck av de fösta fyrtiofem minuterna.
– Vi startar helt okej, betydligt bättre än förra matchen. Vi vågar lira och det är kul att se. Sedan måste vi minska bolltappen för det är då som de får sina farligaste chanser. Vi skapar kanske inte några heta lägen själva men vi spelar bra och kommer upp så kan vi göra det bättre i sista tredjedelen ska det här kunna gå bra, sa Emil till C More i pausen.

I andra halvleken var det dock hemmalaget som startade bäst och Simon Gustavsson hade ett par farliga skott som båda gick utanför målramen. Men det var Djurgården som skulle ta ledningen i 56:e minuten och det var Nyasha Mushekwi som passade på att göra sitt första mål i den blårandiga tröjan när han fick en passning från Kerim Mrabti, vände bort sin försvarare och tryckte in bollen bakom Abrahamsson.

Häcken svarade med att byta in Rene Makondele och hans olycksaliga förmåga att göra mål på sin gamla förening var intakt. Ex-djurgårdaren nickade in Dardan Rexhepis inlägg i 62:a minuten och DIF fick börja om sin segerjakt på nytt.

Det var bättre fart på Djurgården och matchen överlag under sista halvtimmen och ett visst blårandigt tryck följdes upp av ett farligt skott från Samuel Gustafsson som tog i målburens översida. Häcken hade bra bolltempo under en period och minuterna senare sköt Rene Makondele decimetern utanför Höies högra stolpe.

Pelle Olsson svarade med två byten: Jesper Karlström kom in istället för Kevin Walker och Sam Johnson istället för Sebastian Andersson. Anfallsbytet till trots var det Ivo Pekalski i hemmalaget som var närmast att bli DIF-målskytt när han nickskarvade Tim Björkströms högerinlägg i egen burgavel.

Ännu närmare var Kerim Mrabti som sköt i ribban i 87:e minuten efter fint förspel av Mushekwi. En djup suck gick igenom de många och röststarka DIF-supportrarna på plats och det skulle bli ännu mer nerver ett par minuter senare när Dardan Rexhepi löpte sig fri i djupled och jagades ikapp av Emil Bergström. DIF-kaptenens tackling väckte diskussion om straff, med viss rätt ska sägas, men all heder ska ges till Rexhepi som försökte fullfölja anfallet istället för att lägga sig ner i straffområdet.

Ständigt farlige Makondele hann med en sista nick strax över under övertidsminuterna men 1-1 stod sig vilket ändå får summeras som ett rättvist resultat. Något som Pelle Olsson instämde i.
– En match som vi både kunde ha vunnit eller förlorat. Men en tempostark match, i alla fall i andra halvlek. Första halvlek präglades av för mycket felpass från båda lagen. Men sedan i andra halvlek är det en väldigt bra och svängig match. Det är klart att tar man ledningen vill man gärna vinna men de är vassa och Makondele har ju ställt till det för oss förut. Totalt sett får vi ändå räkna in en poäng efter en bra insats. Det var många som var duktiga idag. Nyasha Mushekwi gör ett väldigt vackert mål och visar att han är en klasspelare och Kerim Mrabti är också en spelare som har en otroligt stor framtid. Sedan gör Jesper Karlström ett bra inhopp så det var många som gjorde bra ifrån sig i andra halvlek, summerar Pelle för C More efteråt.

Värt att notera är även att Elliot Käck gjorde sin allsvenska debut för Djurgården när han hoppade in i den 87:e minuten istället för Jesper Arvidsson.

9 april, torsdag 19:00Gamla Ullevi