Övertidsdrama med lyckligt slut i Halmstad

• 18 maj 2015

Två nya mål från Nyasha Mushekwi såg till att DIF besegrade Halmstad med 3-2 på Örjans Vall i en mycket dramatisk match. Segern var Djurgårdens sjätte raka och innebär att DIF just nu toppar Allsvenskan!

DIF kom till Örjans Vall med gott självförtroende och fem raka segrar i bagaget så Pelle Olsson valde att hålla fast vid samma startelva som i segermatchen mot Åtvidaberg. De inledande tio minuterna var som regnvindarna på Örjans Vall, det vill säga inte alltför heta, och det mest anmärkningsvärda var Omar Colleys avsiktligt – eller oavsiktligt – kyliga bakåtnick till Kenneth Höie i 4:e minuten.

Men i 11:e minuten blev det desto mer händelserikt när Emil Bergström sprang ihop med den djupledslöpande före detta DIF-anfallaren James Keene som gick omkull precis utanför straffområdeslinjen. Gult kort för Emil enligt domare Andreas Ekberg vilket innebär att DIF:s kapten därmed missar derbyt.

– Det var tråkigt. Både jag och James pratade om situationen efteråt, vi sprang ihop och sedan får jag gult kort. Men det är domaren som dömer och det är bara att acceptera sa, Emil till C More om situationen .

Den efterföljande frisparken från Jesper Westerberg var farlig och strök ribban och istället var det Emil Bergström som skulle få jubla strax därefter. Daniel Berntsens hörna nickades mot – eller kanske till och med i – mål av Nyasha Mushekwi men det spelade mindre roll eftersom Emil Bergström fanns på plats och rakade in returen.

Bakåt sett var det annars solid defensiv med bra positioner även om passningsspelet stundtals kanske hade lite väl hög felprocent. Icke desto mindre lyckades Keene oroa då och då och var också nära att lurigt nicka in ett högerinlägg i 22:a minuten som landade på nättaket.

Med knappa halvtimmen spelad fick dock HBK hål på DIF. Junes Barny smög in mellan DIF:s backlinje och skallade in bollen bakom Höie efter ett välslaget inlägg från högerkanten.

DIF var dock nära att replikera omgående när Jesper Arvidsson fångade upp en andraboll i straffområdet och gick på skott med högern som HBK-keepern Stojan Lukic parerade. Den efterföljande hörnan blev farlig även den där Lukic höll på att tappa in bollen i mål.

Kevin Walker hann sedan testa Lukic med ett tungt distansskott i 40:e minuten. Men det stod 1-1 på resultattavlan i halvtid vilket kändes rättvist efter en jämn första halvlek.
– En helt okej halvlek ändå. Jag tycker att vi jobbar bra och när vi väl får till våra spelvändningar så  skapar vi tryck på dem. Men det är lite för mycket felpass och lite för nonchalant så vi måste höja oss, sa Emil Bergström till C More i pausen.

Med tilltagande regn drog sedan den andra halvleken i gång och Halmstad inledde farligt med en nick i stolpen av Snorre Krogsgård. I anfallet efter var sedan Haris Radetinac nära att fräckt lobba in bollen bakom Lukic men bollen gick metern utanför.

DIF hade en del bra sekvenser i den följande perioden och HBK svarade med några farligheter på fasta situationer. Det var mycket kamp och desto färre riktigt heta lägen, men de skulle komma…

I 66:e minuten sprang Omar Colley och Jesper Arvidsson ihop på Kevin Walkers väl avvägda frispark från höger och Colleys axeltouch/nick gick decimetern över. Fyra minuter senare försökte Alexander Faltsetas placera in bollen med vänstern men Lukic parerade. Returen fiskades sedan upp av Kerim Mrabti vars skott smet precis utanför högra stolpen via Lukics ben.

Faltsetas var nära på nytt i 72:a med ett tungt skott som gick metern över men utdelningen skulle komma till slut och det var en inte helt ovan målskytt som slog till. Haris Radetinac slog ett fint inlägg från högerkanten och Nyasha Mushekwi skallade skoningslöst in bollen i mål. Åttonde målet för ”Kobran från Harare” som åter igen visade vilken extremt giftig avslutare han är.

Halmstad bjöd på starkt motstånd och jagade kvittering frenetiskt där Barny var nära att bli tvåmålsskytt men skottet styrde till hörna via Omar Colleys ben. Även DIF hade fina möjligheter och Jesper Arvidsson var inte långt bort från att dryga ut ledningen när hans frispark i 84:e touchade HBK-muren och gick strax utanför.

Chanserna avlöste varandra nu i de dramatiska avslutningsminuterna och ständiga orosmomentet Barny höll sig framme ännu en gång och var väldigt nära att skarva in ett högerinlägg men Höie parerade skottet. Nästa läge fick aktive Haris Radetinac som var nära att stänga matchen med sitt luriga vänsterskott som gick en liten bit utanför krysset.

Matchklockan gick upp mot full tid och med tre tilläggsminuter kändes det som att den blårandiga segern ändå var i hamn. James Keene hade dock inte gett slaget förlorat och med ett välplacerat högerskott strax utanför straffområdet såg engelsmannen till att hemmalaget kvitterade till 2-2.

Den ofrånkomligt snöpliga känslan av en tappad trepoängare kunde ha infunnit sig här men med Nyasha Mushekwi i laget kan bevisligen allt hända. Halmstads backlinje slarvade med passningarna i andra övertidsminuten och Haris Radetinac snappade påpassligt upp bollen. Supermush fanns på plats för väggspel och kom sedan i friläge med Lukic. Hur kyligt som helst chippade sedan den zimbawiske målmaskinen in sitt nionde mål för säsongen som innebar sjätte raka segern och serieledning för DIF.

Ett fantastiskt facit för Nyasha och det nya, unga DIF och matchhjälten själv var sedvanligt blygsam efteråt.
– Det var en riktigt tuff match för oss idag. Vi är vana att spela på konstgräs och underlaget var svårbemästrat. Men vi kom hit för att ta tre poäng och det var också det vi gjorde så jag tackar gud för det, sa Nyasha till C More som tyckte att laget lyfte sig i andra.
– Vi hade svårt att få spelet att stämma i första men i andra tycker jag att vi gör det bättre. Nu är vi i serieledning och livet känns väldigt bra just nu, summerade han.

18 maj, måndag 19:00Örjans Vall