Seger för DIF i Stadionmatchen

• 25 maj 2015

Det blev seger med 3-2 mot litauiska FK Trakai i den årliga sommarmatchen på Stockholms Stadion efter mål från Sebastian Andersson, Alexander Faltsetas och Martin Broberg.

Det bjöds på en skönt nostalgisk inramning för de 2600 som var på plats på ett soligt Stockholms Stadion när litauiska FK Trakai gästade för att träningsspela inför sitt kommande Europa League-kval. Det var dock DIF som var mest på tårna inledningsvis och skapade en hel del heta lägen, närmast var Haris Radetinac med ett rungande ribbskott efter knappa kvarten. Ledningsmålet kom också till slut efter ett fint förarbete av Radetinac och Tim Björkström vars högerinlägg distinkt nickades in via stolpen av Sebastian Andersson.

Så långt, så bra, men Trakai tuggade sig gradvis in i matchen och flyttade upp och skördade också  frukterna av offensiven. Först genom en straff som kanske inte var helt kristallklar att döma av Stadionpublikens reaktioner. Desto säkrare var dock Yuri Mamaev som obönhörligen dunkade in kvitteringen bakom Hampus Nilsson från elvameterspunkten.

Inte långt därefter var de gulklädda gästerna framme på nytt med ett jätteläge för Ronaldas Solominas där Hampus Nilsson räddade skickligt, men ytterligare ett litauiskt mål skulle komma. Lukas Kochanauskas snappade upp en andraboll efter ett inlägg från högerkanten och fick en tung träff som innebar underläge 1-2 för DIF.

Kvitteringschanser saknades inte för Djurgården. Amadou Jawo sköt decimetern utanför och en nick från Jesper Arvidsson efter DIF-hörna smet precis ovanför ribban. Inga av avsluten letade sig emellertid in i mål och  Djurgården fick ta halvtidspaus i underläge.

I andra halvlek kom dock de efterlängtade fullträffarna. 2-2 sattes dit i den 56:e minuten efter ett briljant förarbete av Haris Radetinac, som snurrade rejält med Trakai-spelarna innan han serverade Alexander Faltsetas som dundrade in kvitteringen bakom Trakai-keepern Mario Raparis.

I den 68:e minuten var det sedan dags igen när den nyss inbytte, och av publiken flitigt besjungne, Martin Broberg ökade på till 3-2 med ett hårt pressat skott. Förarbetet stod Amadou Jawo för som utmusklade (ursäkta anglicismen) sin försvarare i en djupledslöpning och elegant assisterade Broberg.

DIF hade sedan ett till synes bra grepp om händelserna men Hampus Nilsson fick ändå avstyra ett friläge för Trakai innan det var dags för Nyasha Mushekwi att kliva in på planen i 80:e minuten. Supermush-ramsan rullade runt Stadion och Nyasha var nära att bli målskytt i sin första bolltouch, nicken på vänsterhörnan gick dock precis utanför. ”Kobran från Harare” hade sedan ett par farliga nickar till men det blev inga mål för den allsvenska skytteligaledaren och inga fler i matchen i övrigt.

Summa summarum seger med 3-2 i en underhållande match med skön atmosfär och de facto första segern någonsin för Pelle Olsson på Stadion; han vann aldrig med Gefle och hade inte heller vunnit några träningsmatcher med DIF innan. Men idag blev det vinst för Pelle som dock hade vissa anmärkningar på prestationen.
– Vi började att bearbeta dem bra fram till 1-0, sedan får vi ett stillestånd i vårt spel. Vi slarvar en del fast det är ändå 7-3 i målchanser för oss efter första halvlek. Men man får ändå inte ge bort tre målchanser i en sådan här internationell match, det får bli läropengar för oss. I andra halvlek så kontrollerar vi matchen bra och när vi väl sedan leder så spelar vi av matchen. Vi glimtar till stundtals men det är lite för slarvigt sett till det stora hela för att vi ska vara nöjda med prestationen, säger Pelle som förutom att plussa Haris Radetinac också ville ge beröm till A-lagsdebuterande Soo Yong Yoon.
– Han jobbar väldigt hårt hela tiden, är lojal mot laget och vinner bollen ofta åt oss. Sedan tycker jag Alexander Faltsetas gör en bra match och det är ett fint inhopp av Martin Broberg också, summerar Pelle.

25 juni, torsdag 19:00Stockholms Stadion