Hampus Nilsson omutlig mot "Peking"

• 24 jan 2015

Hampus Nilsson klev in som matchhjälte och räddade straff och friläge när DIF spelade 0-0 mot IFK Norrköping i säsongens andra träningsmatch.

Efter förlust mot UD Las Palmas i årets första träningsmatch var det dags för lite kallare temperatur men också mer jämbördigt motstånd i form av IFK Norrköping för DIF på Nya Parken.

Ett Djurgården som formerade sig med en hel del av nyförvärven på planen i form av Tim Björkström, Omar Colley, Kevin Walker, Jesper Karlström och Sam Johnson. De två andra nykomlingarna Elliot Käck och Daniel Berntsen började på bänken respektive vilade av säkerhetsskäl.

Det blev en chansfattig första halvlek och med tanke på att Peking hade en betydligt mer samspelt startelva var det inte helt överraskande att hemmalaget fick de första lägena. Nikola Tkacic var hyfsat farligt framme på ett av många inlägg från Pekings högerkant i 7:e minuten och kort därefter fick Emir Kujovic stå och måtta mitt i boxen. Skottet gick lyckligtvis metern utanför Hampus Nilssons vänstra stolpe.

Djurgården hade svårt att skapa avslutslägen men det var intressant att följa Sam Johnsons fysiska targetkvaliteter där han såg till att Norrköpings mittförsvar fick jobba hårt. Speciellt IFK:s Andreas Johansson hade det tufft mot Johnson och det var också Sam som hade DIF:s första målchans när han mötte Jesper Arvidssons inlägg med pannan i 28:e minuten. Nicken gick dessvärre metern utanför.

DIF tvingades också till ett tidigt byte i halvleken när Nahir Oyal tvingades utgå efter känningar i baksida lår och in kom Elliot Käck, vanligtvis vänsterback men nu som vänster yttermittfältare. Käck var sedan nära en assist då han slog ett inlägg från vänsterkanten där Haris Radetinac dessvärre missuppfattade situationen och nickpassade bakåt istället för att få bollen på mål.

0-0 i halvtid dock och totalt sett en stabil insats där DIF försvarade sig bra men inte skapade alltför mycket framåt. Nyförvärvet Jesper Karlström summerade läget i halvtid för NT.
– Jag tycker väl att det inte var fullt så bra. Vi har skapat för lite lägen och speciellt jag själv kan bättre känner jag. Samtidigt har jag bara haft en träning på mig så det är inte så pass mycket taktik som har hunnit sätta sig än, sa Jesper.

Det blev inga byten i pausen och inte heller fler målchanser under början av andra halvlek. Endast ett halvhyfsat skott från Arnor Traustason var facit och firma Bergström/Colley i mittförsvaret styrde undan anfallen effektivt. I 62:a minuten kom dock matchens dittills bästa chans när Pekings  Alexander Fransson var mycket nära att skarva in ett inlägg från vänsterkanten, dock utan att få bollen på mål.

För blårändernas del hände inte alltför mycket framåt och Pelle Olsson gjorde att dubbelbyte i 62:a för att variera offensiven. Sebastian Andersson och Stefan Karlsson gick in istället för Haris Radetinac och Tim Björkström. Men det var istället hemmalaget som fortsatte att skapa mest och åter igen var det Traustason som var framme två gånger om, men Hampus Nilsson hade bra koll på skotten.

Peking fortsatte att mala på och Joel Enarsson hann med en skarv i burgaveln innan domare Markus Strömbergsson pekade på straffpunkten i 82:a minuten när Christoffer Nymann fälldes i boxen. Huruvida Daniel Sjölund har känslor kvar för sin gamla förening låter jag vara osagd men hans inte alltför hårda straff plockades säkert av Hampus Nilsson som läste den väl.
– Jag frågade ”Daja” om han hade någon koll på var straffpunkten låg och sen tog jag den, konstaterade Hampus med ett garv för NT efteråt och Sjölund själv fyllde på.
– Han har ju sett mig slå straffar på träningar förut så han visste väl precis vad som väntade, inflikade ”Daja” med skön distans.

Strax därefter fick Hampus på nytt agera räddande ängel när han skickligt parerade Joel Enarssons friläge och DIF hade sedan god kontroll på defensiven under resten av matchen. Summa summarum en okej defensiv insats under matchen där det dock märktes i offensiven att det var en till stora delar ny startelva på planen.
– Norrköping var bra idag och höll spelet uppe bra medan vi föll ner och fick jaga mycket boll. Så då blir det ju så att man får lite mer att göra, summerade Hampus efteråt.

Härnäst väntar ny träningsmatch mot Åtvidaberg nästa lördag kl 13.00 på Kopparvallen och tills dess har Pelle och grabbarna hunnit slipa ytterligare på offensiven.

24 januari, lördag 12:30Östgötaporten