Oremo bakom tung förlust i Gävle

• 14 sep 2015

Två tidiga mål från Johan Oremo under en yrvaken matchinledning av Djurgården räckte till seger med 2-1 för Gefle.

Pelle Olsson hade fullgoda valmöjligheter (minus Radetinac) när han mönstrade sin startelva i mötet med sitt före detta lag på nybyggda Gavlevallen. Det innebar två förändringar jämfört med segern mot Halmstad där Omar Colley och Jesper Arvidsson var tillbaka i backlinjen.

Premisserna till trots var det dock Gefle som började bäst och tog kontroll över matchen direkt. Johan Bertilsson hade ett farligt avslut halvmetern utanför stolpen redan efter en halvminut och med fem minuter spelade kom ledningsmålet för hemmalaget. Den gamla ”släkten är värst”-klyschan skulle än en gång träda i kraft när Johan Oremo kunde stöta in Dioh Williams inspel från vänsterkanten.

Långt ifrån den matchöppning som Djurgården behövde i en svår bortamatch och det skulle bli ännu värre. I 12:e minuten damp ett högerinlägg ner i i Djurgårdens straffområde där bollen till slut trasslade sig fram till Johan Oremo som delade ut ett nytt hårt slag mot DIF när han med knapp styrfart föste in 2-0.

Hemmapressen fortsatte sedan oförtrutet och både Jonas Lantto och glödhete Oremo var båda mycket nära att utöka ledningen. I 23:e var det hyperfarligt igen framför Kenneth Höie och Sebastian Andersson fick agera räddande ängel nere i eget straffområde när han lyckades hindra Martin Rauschenberg från att nicka in trean.

Blåränderna hade inte mycket framåt under första halvan av halvleken men Seon-Min Moon fick igång farten på fötterna till slut och i 29:e minuten dribblade han sig fri men gick omkull i straffområdet. Visserligen var det lätt kontakt med Gefle-försvarare men domare Al-Hakim valde att fria och gav istället Moon gult kort för filmning.

Moon fortsatte att vara initiativrik och följde upp med ett mycket farligt högerinlägg som Emil Hedvall i Gefle-kassen dock parerade med fingertopparna precis framför anstormande DIF-anfallare. Strax efter var sedan Sam Johnson nära att skarva in ett skott/inlägg från Jesper Arvidsson.

Resten av halvleken fortsatte i samma mönster med mycket bollinnehav för DIF men Gefle försvarade sig skickligt mot det patenterade kantbytande med efterföljande inlägg. De heta lägena uteblev och Pelle Olsson valde att skaka om och plocka in Jesper Karlström istället för Daniel Berntsen inför andra halvlek samtidigt som Kerim Mrabri flyttade ut på kanten. DIF-tränaren var också tydlig med att det var full fysisk satsning som gällde resten av matchen.
– Närkampsspelet och duellspelet har vi kommit förbi och nu gäller det att vi har kvalitet i sista delen så att vi får greppet och kan skapa tydliga målchanser, sa Pelle kortfattat till C More i halvtid.

Det var också full fart framåt direkt för DIF där Mrabti tog ett hyfsat avslut omgående och i 49:e hade Sebastian Andersson en jättechans när han slängde fram högerbenet på Jesper Arvidssons inlägg. Dessvärre gick styrningen halvmetern ovanför ribban.

Gefle jobbade sig sedan tillbaka in i matchen under en kort period där Jonas Lantto var nära två gånger om men sedan gick det tillbaka till det föregående scenariot där det var DIF som stod för anfallsambitionerna. Blåränderna malde på men fick ingen utdelning och med timmen spelad gjorde Pelle Olsson ett forwardsbyte där Sam Johnson fick kliva av och Amadou Jawo kliva in.

Det här visade sig dock vara en sådan kväll där marginalerna inte var på Djurgårdens sida och Sebastian Andersson var så nära man kan komma när han nickade ett högerinlägg som tycktes segla in i mål, men Hedvall fick fingertopparna på bollen och tippade den i stopens insida. Gefle-keepern hade onekligen en bra kväll på jobbet och han styrde skickligt undan Jesper Arvidsson luriga frispark strax därpå.

Djurgården jagade vidare och satte in Tino Kadewere istället för Sebastian Andersson medan Gefle satsade på omställningar och hade också ett par fina lägen att döda matchen.

I 79:e minuten var nog de flesta av de tillresta idogt sjungande DIF-supportrarna säkra på en reducering men Amadou Jawo och Tino Kadewere sprang ihop och Jawos skott gick utanför i ett utmärkt läge mitt i boxen. Men en reducering skulle komma ändå när Emil Bergström slajdade in Kerim Mrabtis långa frispark i 84:e minuten. Enormt efterlängtat och ett litet hopp blårandigt hopp tändes.

Minuten efter målet fick sedan Alexander Faltsetas ett gyllene läge att trycka in kvitteringen på Jesper Arvidsson smarta passning, men bollen gick metern utanför. Det blev en kraftig forcering under de sista minuterna men DIF fick inga fler heta lägen och Pelle Olsson tvingades inkassera en förlust i sin första match på nybyggda Gavlevallen.
– Vi hade en svag start och det blev för lång uppförsbacke för oss. Vi låg på och försökte spela så tålmodigt som vi kunde för att få de klara chanserna. Vi har ju tillräckligt många chanser men släpper till för mycket bakåt i vår dåliga period. Det är mycket kämpande och vilja i andra halvlek men för lite kvalitet i de avgörande lägena, sa Pelle som tyckte att matchen förlorades på grund av den svaga inledningen.
– Vi kom från en bra träningsperiod och har inte spelat match på sexton dagar men i det här fallet hanterade Gefle det bättre än oss. De var mer inne i matchen än vad vi var i början och vi hade inte den intensiteten som man måste ha. Att träna bra är en sak men man måste vara med direkt i match och det var inte vi idag, sa Pelle till C More efter matchen.

14 september, måndag 19:05Gavlevallen