Drömstart och drömmål sänkte Örebro

• 2 okt 2016

Det satt hårt åt men det blev tre nya poäng på Tele2 Arena. En drömstart och ett drömmål av Elliot Käck räckte till seger mot Örebro på söndagskvällen.

Örebro SK gästade huvudstan med hopp om att avsluta en svit på fyra matcher utan vinst och dessutom ta revansch för 0-2 på Behrn Arena i den allsvenska premiären. Djurgården kom stärkt av den imponerande 3-1-viktorian mot Norrköping i måndags och ställde också upp med exakt samma elva, vilket innebar att Mathias Ranégie, som var avstängd mot ”Peking”, fick sätta sig på bänken.

DIF-tränaren Mark Dempsey hade uttryckt önskemål en prestation av samma kaliber som den mot Norrköping och kunde vara väldigt nöjd med matchens inledning. Det började hända grejer redan i den tredje minuten när Michael Olunga spelade bollen bakåt till Kevin Walkers högerfot. Lagkaptenen fick bra träff men Oscar Jansson i ÖSK-målet kunde rädda till hörna. Med den prickade Elliot Käck huvudet på en framrusande Jacob Une Larsson som därmed nickat in sitt första allsvenska mål i DIF-tröjan.

– Det var jättekul så klart, ett fint mål. Vi har tränat lite på den positionen och det var kul att den varianten funkade på match. Vi är starka på hörnor, det är ett bra vapen som vi har, sa målskytten.

Bara ett par minuter senare var U21-landslagsmannen Une Larsson nära att upprepa bedriften på Kevin Walkers vänsterhörna men den här gången nådde han inte riktigt fram. Det dröjde emellertid bara till minut 13 innan tvåan kom. Oskar Jansson räddade Kevin Walkers frispark men returen hamnade till slut hos Magnus Eriksson som såg att Alexander Faltsetas stod obevakad vid bortre stolpen. Inspelet blev perfekt och Faltsetas tryckte bollen över mållinjen via ÖSK-målvakten. Faltsetas firade sitt första mål för säsongen med en graciös volt framför Sofialäktaren.

Bortsett från en smålurigt studsande frispark noterades Örebros första målchans i minut 24 då ett högerinlägg letade sig in bakom Djurgårdens backlinje. Victor Sköld stördes tillräckligt av Niklas Gunnarsson för att inte få någon riktig styrsel på nicken, men det var långt ifrån det sista som ÖSK, utan avstängde Astrit Ajdarevic, skulle producera offensivt innan halvleken var över.

– Vi slappnar av lite kanske. Vi får inte igång vårt spel efter målen och låter Örebro skapa chanser, sa Jacob Une Larsson.

Förutom ett riktigt bra läge med mindre lyckat avslut från Michael Olunga och ett skarpt skottförsök av Magnus Eriksson var det Örebro för hela slanten fram till halvtidsvilan. Brister i hemmalagets passningspel gav gästerna chanser till omställningar som när skicklige Maic Sema nickade in reduceringen i 40:e minuten.

Kvitteringen hängde sedan i luften vid tre-fyra tillfällen. Ex-djurgårdaren Martin Broberg hade en handfull chanser men fick inte till avslutet vid någon av dem. Andreas Isakssons blick sa en hel del om vad han tyckte om halvlekens sista minuter.

Örebro öppnade den andra halvleken starkt med mycket folk i anfallsspelet men Djurgården lyckades sakta men säkert att ta sig ur greppet. ÖSK:s mittback Erik Moberg satsade så frejdigt i en duell med Andreas Isaksson att han fick bryta matchen. Även Isaksson fick en rejäl tryckare i situationen men kunde fortsätta spela.

I samma minut gick Djurgården till anfall där Alexander Faltsetas fick skottläge strax utanför straffområdet. Mittfältaren valde dock att spela ut bollen till Elliot Käck som inte tvekade. Bollen borrade sig in vid bortre stolpen och då hade även Elliot Käck gjort mål i Allsvenskan. Ett vackert sådant dessutom.

– Jag har väntat på det. Bollen kändes lätt när den lämnade foten och då vet man att man har fått en bra träff, sa vänsterbacken.

3-1-målet sänkte mycket av den entusiasm och energi som fanns hos Örebro efter reduceringen, men den kom tillbaka med besked när en helt omarkerad Ferhad Ayaz tryckte upp ÖSK:s 2-3-mål i nättaket. Det fanns en hel del kvalitet i Örebros attacker och Djurgården fick slita hårt i försvarsspelet under den kvart som återstod. Martin Broberg skrek på straff efter en närkamp med Elliot Käck men Bojan Pandzic tog rätt beslut som inte blåste. Slutsignalen dröjde till den femte övertidsminuten men DIF lyckades hålla undan.

– Det var en sisådär match från vår sida. Vi inledde starkt men sen har vi en dålig period. Det kändes ändå hyfsat säkert efter trean, tyckte Elliot Käck.

Med fem segrar på de sex senaste matcherna är Djurgården ett av Allsvenskans formstarkaste lag. Nu väntar en träningsvecka utan matcher innan derbyt mot Hammarby på måndag den 17 oktober.

2 oktober, söndag 17:30Tele2 Arena