Företag

Glödhet Kerim fixade seger mot Vajdar Skopje

  • Herrar
  • A-lag
  • 17 feb 2015

Två sköna mål från nyförvärvet Kerim Mrabti och en solid defensiv insats gav DIF en meriterande seger med 2-1 mot makedonska ligaledarna Vardar Skopje. 

Det var makedoniskt motstånd av bra kvalitét i Djurgårdens genrep inför Svenska Cupens start mot Ängelholm på söndag. Pelle Olsson mönstrade en stark startelva där det bara var forwardssidan som var något tunnsådd med Sebastian Andersson och Sam Johnson borta. Men vad gör det när man har mittfältare som Kerim Mrabti som trots en ovan situation axlade anfallsrollen på ett mästerligt sätt.

Vardar Skopje var fysiskt starka med påfallande långa spelare i truppen och det var ganska chansfattigt inledningsvis med ett hyfsat skottläge för Vardar som gick metern ovanför i 11:e minuten. Men så fanns det som sagt en viss Kerim Mrabti på planen som visade prov på sin målfarlighet i 23:e minuten genom att kyligt placera in 1-0 efter ett fint samarbete inom laget.
– Det är (Jesper) Arvidsson och ”Berra” (Daniel Berntsen) tillsammans med Faltsetas som vinner tillbaka bollen på kanten. Sen får ”Berra” med sig bollen och spelar in den lite snett till mig och jag får med den bra med min vänsterfot. Det blir ett friläge och jag placerar in den i bortre, säger Kerim om sitt första mål i DIF-tröjan.

Assisten kom som sagt från Daniel Berntsen och norrmannen var på väg igenom kort därpå med en solodribbling a la Kurre Hamrin 1958 men blev stoppad i sista stund av en Vardarförsvarare, möjligtvis var det ett tröjryck inblandat. Det var bitvis rätt tufft spel och DIF stod upp bra i defensiven där makedonierna hade svårt att bryta igenom. Framåt hade sedan Kerim ytterligare en bra chans i slutet av halvleken, när han löpte sig fri i djupled. Men skottet gick dessvärre en bra bit över efter en snedstuds på en grästuva.

Svårspelad plan som sagt men Pelle Olsson gillade läget och tyckte att det var en nyttig upplevelse för laget när han summerade i halvtid.
– En tuff match på en svårspelad bana. Det studsar mycket och vårt passningsspel är inte hundraprocentigt. Men vi jobbar bra och försvarar oss med bra insatser och bra ordning i defensiven. Sen gäller det att värdera lägena rätt, de när man kan spela på två tillslag och de när man kan kontrollera bollarna. Men det här är en perfekt match för oss att få spela på en halvstudsig matta. Vi får motståndarna rakt upp i fejset och det är nyttigt att få öva på intensiteten i förstatouchen och se framåt. Så får vi bara upp farten kan vi sträcka isär dem ännu mer i andra halvlek, analyserade Pelle.

En uppmaning som verkade ha landat hos spelarna. Blåränderna startade andra halvlek starkt och Haris Radetinac hade ett bra skott strax över och kort efter det prickade Emil Bergström stolpen efter ett frisparksinlägg. Assisterande domarens flagga var dock uppe men det kan endast handlat om centimetrar, om ens det, vilket Emils kroppspråk visade med all önskvärd tydlighet.

Men knappa timmen spelad blev det läge för matchotränade Amadou Jawo att kliva av och DIF övergick till ett 4-5-1 med Kerim ensam på topp. Ditintills hade Vardar inte haft mycket framåt men efter ett inlägg från högerkanten blev det riktigt farligt när en Vardar-anfallare nickade mot mål men på mållinjen fanns Omar Colley på plats och rensade.

En av många övertygande aktioner från ”King Omar” som tillsammans med Emil och ytterbackarna Jesper Arvidsson och Stefan Karlsson höll fortet väl. Ingen regel utan undantag dessvärre och efter lite lätt kalabalik i straffområdet landade bollen hos Vardars Artur Miranyan som kunde stå och måtta in 1-1 bakom en chanslös Hampus Nilsson i 75:e minuten.

Repliken kom dock omgående och än en gång var det Kerim Mrabti som levererade den. Jesper Karlström tog ett distansskott som Pacovski i Vardars mål inte kunde hålla och Kerim högg som en kobra på returen och stötte in 2-1. Riktigt skönt för Kerim och DIF som dock hade Emil Bergström att tacka för att inte Vardar kvitterade strax därefter. De rödsvarta kom i ett 2-mot-1-läge men en heroisk precisionsglidtackling från Emil avstyrde kontringen.

Slutet av matchen blev sedan en ganska hetsig historia men lyckligtvis blev det inga skador av de många efterslängarna från framför allt Vardars sida. Noterbart är även att Samuel Holm fick göra sitt andra A-lagsinhopp i 81:a minuten och han var hyfsat nära ett debutmål med ett bra avslut efter en snabb omställning. Vardar hade dock inte gett upp hoppet än och i sista matchminuten krävdes det en brutal reflexräddning av Hampus Nilsson för att se till att DIF tog hem segern.

För Pelle Olsson blev det fjärde raka segern och trots att han ser mer till prestation än resultat var han ändå rätt nöjd med att ha besegrat ett mycket svårspelat motstånd.
– En match fylld av kamp och fight. Inte så mycket skönspel utan det här är nog så långt ifrån konstgräs och dess principer för passningsspel som man kan komma. Det var ett aggressivt motståndarlag, mycket tacklingar och väldigt studsigt och då är det svårt att få till de spelmönster som vi vill ha. Nu handlade det mest om att få djup i spelet och binda fast så mycket som möjligt. Det lyckas vi sisådär med men däremot försvarade vi oss fantastiskt bra och tog kampen på ett bra sätt. Så det är glädjande och jag tycker att vi har bra kontroll på matchen bortsett från sista sekunderna. En meriterande och bra seger som stärker laget, summerar Pelle.

Fjärde raka vinsten på försäsongen för DIF är som sagt glädjande och bådar gott inför söndagens match i Svenska Cupen mot Ängelholm.

17 februari, tisdag 10:00Vet ej

DjurgårdenFK Vardar
2-1 (1-0)

  • MålskyttarKerim Mrabti 23'Artur Miranyan 75'Kerim Mrabti 78'
  • Publik (Vet ej)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat