Sam avgjorde mot Shanghai

• 13 feb 2015

En glödhet Sam Johnson övertrumfade Tobias Hysén och såg i sin tur till att Pelle Olsson kunde övertrumfa Sven-Göran Eriksson när DIF slog Shanghai med 3-1 och tog tredje raka segern på försäsongen.

Den gamla slitna klyschan om att man inte ska klaga på domaren saknade helt relevans när DIF mötte Shanghai under första träningsmatchen på lägret i Side, Turkiet. Anledningen var helt enkelt att det inte dök upp någon domare som man kunde klaga på utan istället fick DIF:s naprapat Christian Andersson kliva in som rättskipare med assistans av Djurgårdens lagledare Daniel Granqvist och Shanghais assisterande tränare Roger Palmgren.

Väl igång efter domardebaclet var det sedan DIF anförda utav Sam Johnson som tog kommandot. Den nyförvärvade liberianen höll sig påpassligt framme och nickade in 1-0 till DIF redan i andra minuten efter ett fint förarbete av Elliot Käck vars inlägg skarvades vidare av Daniel Berntsen.

En drömstart för DIF som stundtals hade lite problem med ett passningsskickligt Shanghai. Det blev mycket spel centralt för blåränderna och Shanghai vann en del boll på mittplan och skapade också några hyfsade avslutsmöjligheter. DIF svarade dock och stack upp i ett nytt farligt läge där den debuterande Kerim Mrabti, för dagen vikarierade som forward, var nära att bli målskytt efter en väl avvägd passning av Kevin Walker.

Mitten av halvleken blev sedan ganska mycket ställningskrig med rätt mycket bollinnehav för Shanghai men DIF jobbade bra i presspelet och stressade kinesernas uppspel. Det var också blåränderna som skapade mest framåt och nästa heta läge fick Kevin Walker som var mycket nära att sätta tvåan men skottet smet precis utanför.

Shanghai hade sedan ett par bra lägen mot slutet där bland annat den välbekante Tobias Hysén nickade strax utanför i bra läge. Även DIF hann med en sista möjlighet innan halvtidsvilan där ständigt farlige Sam Johnson var nära men Haris Radetinacs inspel bröts i sista stund.

1-0 i halvtid till DIF och fördel Pelle Olsson mot Sven-Göran Eriksson. En godkänd halvlek enligt Pelle:
– Jag tyckte att vi började bra men att Shanghai tilläts ta över för mycket i mitten av första. Men vi avslutar halvleken bra, konstaterade DIF-tränaren som inte genomförde några byten i pausen.

I andra halvlek tog Shanghai kommandot inledningsvis och jagade reducering medan firma Bergström/Colley fick jobba hårt tillsammans med ytterbackar Björkström och Käck för att freda sig i defensiven. Även Kenneth Höie sattes på prov med en fin frisparksräddning och kort därefter hade Djurgården lite flyt när ett inlägg från höger var mycket nära att gå fram till en framrusande Shanghai-forward.

Mycket Shanghai i andra som sagt men Kevin Walker, som gjorde en ny solid insats på mittfältet, stack upp och fördelade bollar och hade också ett okej avslutsläge. Offensivlusten var sedan fortsatt god hos båda lagen och Sam Johnsons löfte om mål inför DIFTV-kameran efter HJK-matchen dubblerades när han satte 2-0 i 72:a minuten. Åter igen var det Daniel Berntsen som stod för assisten där norrmannen skickligt dribblade sig fram på sin kant och lirade in till Johnson som trycket in 2-0 mellan benen på målvakten.

Strax därpå lämnade Berntsen planen till förmån för Jesper Arvidsson och även Sam Johnson tvingades till ett byte kort därefter efter att ha blivit fult kapad. Sam lämnade planen linkande vilket oroade och istället gavs en möjlighet till A-lagsdebut för 97-födde Samuel Holm.

Tråkigt för Sam att behöva kliva av men nya skäl att glädjas kom när frisparken som han ordnade omsattes till 3-0. Bollen skickades in i straffområdet där Omar Colley höll sig påpassligt framme och vräkte in bollen i mål. Med sex minuter kvar av matchen kändes segern säkrad även om Shanghai fick till en reducering när Tobias Hysén – vem annars – dunkade in 3-1 via ribban med sin högerfot.
–Jag blev faktiskt sjukt glad över målet, trots att det var betydelselöst så sent. Men det var ett av mina snyggaste mål, och där tog jag väl slut på allt snack om att vi vänsterfotade inte kan skjuta med högern. Men på det stora hela var vi inte tillräckligt vassa i något av straffområdena även om vi hade en del bra kombinationer ute på kanterna, sa Tobias Hysén.

Tobias tränare, Sven-Göran Eriksson, gratulerade Djurgården till en rättvis seger:
– Ni var bra, väldigt organiserade med ett bra försvarspel men även bra framåt. Ni var mycket bättre än oss i dag.

Pelle Olsson var desto nöjdare med sitt eget lags insats efter den andra raka 3-1-segern:
– Starten av matchen var riktigt bra från vår sida, vi tog ett bra grepp om matchen och ledningsmålet kom ju tidigt också. Vi fortsatte spela bra men sedan började de visa upp sina kvaliteter från den 30 till den 65 minuten någonstans. Då fick vi jobba hårt, men sedan gjorde vi lite förändringar och gick över till mer 4-5-1 vilket och så kom 2-0 rätt snabbt och sedan hade vi kontroll på tillställningen resten av tiden.

Pelle hade inte så bra koll på motståndet inför matchen, inte heller på den kinesiska ligan, men tyckte att det stod för ett bra motstånd.
– Alla ser på samma toppfotboll och hämtar influenser därifrån.Det blev en tuff och givande match för oss, även om det var tråkigt att Sam Johnson åkte på en sen tackling och tvingades utgå.

Sam var också den enskilde spelaren som Pelle berömde mest efter matchen och Djurgårdstränaren var särskilt glad att målskyttet äntligen lossnade för liberianen.

– För mig spelar inte målen någon större roll, men jag vet hur mycket han själv har längtat efter att få göra dem, så det är därför jag också blir så glad. Han har stått för genomgående bra prestationer med ett uppoffrande spel och hårt arbete så där det ju extra glädjande att målen kommer.

13 februari, fredag 14:00Vet ej