Sams supermål lyfte DIF till toppen

• 1 juli 2015

Två mål från Sam Johnson – varav det sista redan känns som en klassiker – såg till att Djurgården besegrade Häcken med 2-1 och gick upp i allsvensk serieledning!

DIF klev ut på ett sommarsoligt Tele2 Arena med en förändring i startelvan där Jesper Karlström spelade från start på det centrala mittfältet istället för skadade Kevin Walker. Första chansen kom redan i andra minuten när Tim Björkströms högerinlägg seglade över en överrumplad Peter Abrahamsson i motståndarmålet men bollen smet utanför stolpen. Strax därefter löpte sig Kerim Mrabti fri i straffområdet men fick inte fram den sista passen till en helt ren Nyasha Mushekwi.

Men det skulle bli tredje gången gillt i 6:e minuten: Jesper Arvidsson slog ett patenterat vänsterinlägg som via Mushekwi gick vidare till en fristående Sam Johnson som tryckte in bollen i mål.

En drömöppning för Djurgården som fortsatte att föra spelet under den första kvarten och de flesta på Tele2 Arena var nog inställda på en straffspark i den 14:e minuten när Nyasha Mushekwi kapades i straffområdet helt fri med Abrahamsson. Domare Kristoffer Karlsson var dock av en annan åsikt och friade.

Häcken jobbade sig sedan in matchen och hade ett par hyfsade anfall och en del hörnor. Riktigt nära en kvittering var det också i 28:e när Paulinho sköt ett distansskott som smet centimetrar utanför Kenneth Höies högra stolpe. DIF svarade sedan upp med en utmärkt möjlighet direkt efter men Kerim Mrabtis högerinspel nådde inte fram till jagande Mushekwi.

Ljudväggen på Tele2 Arena blev allt tätare när växelramsorna rullade och Djurgården malde på framåt. En viss oro spred sig dock när Omar Colley tvingades kliva av i 38:e och efter en stunds undersökande fick Omar kasta in handduken och Fredrik Stenman gick in i hans ställe. Några fler heta chanser blev det inte och DIF kunde gå till halvtidsvila i välförtjänt ledning.

I andra halvlek startade DIF på nytt inspirerat och skapade tryck direkt. Bästa läget fick dock Häcken i 53:e minuten men en uppoffrande blockering från Fredrik Stenman såg till att nollan hölls intakt. Häcken var inne i en bra period nu och spetsade offensiven genom att byta in sin nyförvärvade holländare Michel Hemmen och den inte helt obekante Rene Makondele som har ställt till det ett antal gånger mot sin gamla förening.

Nya farligheter för gästerna kom också och både Nasiru Mohammed och Kari Arkivuo var oerhört nära men Höie parerade två gånger om. I 68:e hade sedan DIF marginalerna på sin sida när Arkivuo laddade på nytt och bollen gick strax utanför krysset.

För att få bukt med motståndaroffensiven valde Pelle Olsson att byta in Elliot Käck medan Daniel Berntsen fick kliva av och Käck inledde piggt med en genomskärare som var mycket nära att nå fram till djupledslöpande Nyasha Mushekwi. Djurgården fick tillbaka en del av greppet och började producera chanser, även om de riktigt heta lägena uteblev.

Men fotbollen är nyckfull och just när det kändes som DIF hade kontroll kom kvitteringen. Kenneth Höie lämnade en retur på ett distansskott och Häckens nyförvärvade holländare Hemmen var framme och tryckte in bollen. Bogeyteam-känslan som Häcken frammanar dök upp igen och när sedan Alexander Faltsetas distansskott smet decimetern utanför kort därpå kändes det som att det skulle bli en ny match utan vinst mot Häcken.

Men Sam Johnson hade inga planer på att lämna ifrån sig matchvinnarrollen och som han gjorde det! Sam plockade upp bollen vid mittlinjen och påbörjade en Maradonaliknande slalomraid mellan Häcken-försvararna. Gång på gång såg bollen ut att gå förlorad men Sam visade grym teknik och kunde sedan fri med Abrahamsson tåa in bollen. Ett mål som framkallade ett öronbedövande jubel med uppenbar tinnitusvarning och som redan nu känns som en klassiker.

Göteborgarna jagade sedan kvittering på nytt och Peter Abrahamsson var nära att nicka in en hörna på övertid. Häcken-keepern fick sedan excellera på rätt sida av planen när han räddade inbytte Sebastian Anderssons tunga skott. De fyra övertidsminuterna kändes som en evighet men till slut kom den befriande slutsignalen och jublet bröt ut på Tele2 Arena.

Första segern mot Häcken sedan 2011, serieledning (förvisso med en match mer spelad) och en hel arena som sjöng ”Ja må han leva” efter matchen var helt klart ett bra sätt att fira sin femtioandra födelsedag på för Pelle Olsson.
– Haha, födelsedagsfirandet är väl inte så mycket att prata om. Men det var en fantastisk seger och vi vann på annorlunda sätt idag. Med stenhårt jobb och bra individuella prestationer. Vi har haft väldigt bra lagprestationer tidigare men idag stämde inte laget. Men som sagt de individuella insatserna räckte ändå idag, summerade Pelle.

1 augusti, lördag 16:00Tele2 Arena